Всеукраїнська громадська організація
« Асоціація хворих на хронічний мієлолейкоз «Осанна»

UARU
Хто ми Програма «Право жити» Новини ПРО ХМЛ Про нас пишуть Контакти
10.07.2007 | Лист Азарову та іншим 10 липня 2007 року

Першому віце-прем`єр-міністрові України
М.Я. Азарову

                                                                 Копія

                                                                 Міністрові охорони здоров`я

                                                                 Ю.О. Гайдаєву               

                                                                 Копія

                                                                 Голові комітету

                                                                 Верховної ради України

                                                                 з питань охорони здоров`я

                                                                 Т.Д. Бахтєєвій

                                                                     

 

Звертаюся до Вас як лікар, як пацієнт, як Голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація хворих на хронічний мієлолейкоз «Осанна», і просто як людина, яка з усіх сторін розуміється на цій дуже непростій проблемі.

В Україні на сьогоднішній день більше 2 800 (двох тисяч вісімсот) хворих на цю смертельну недугу, серед яких значна частина – це діти.

Всі вони, і я в тому числі – вистраждали своє право на життя. Знаючи етіологію цієї хвороби, стає зрозумілим те, що основна причина лейкозу – це опромінювання, це екологічна катастрофа, яка спіткала нашу країну, і яка є загальнонаціональною проблемою.

Дорослі і діти, бідні і багаті, – всі рівні перед хворобою. Потрібно шукати хоча б можливості протистояння цій біді.

Oстання на цей час можливість перемогти – це препарат «Глівек» («Іматініб», виробництво – Швейцарія). Звісно, для хворих в Україні, на відміну від європейських країн (Швейцарія, Франція, Німеччина, Австрія) і навіть для країн близького зарубіжжя (Росія, Білорусія), це супроводжується великими фінансовими затратами, які часто стають просто неможливими, враховуючи соціальний стан наших громадян, адже вартість однієї упаковки становить майже 18 тисяч грн. на місяць за умови постійного пожиттєвого прийому даного препарату.

Препарат «Глівек» («Іматініб», виробництво – Швейцарія) – високої якості, він апробований в багатьох країнах світу. З перших тижнів лікування – виводить пацієнтів в стійку ремісію, підвищується якість життя, пацієнти в повній мірі мають змогу працювати та приносити користь суспільству і власній сім`ї. Згідно напрацювань європейських гематологів (7-10 років), а також гематологів України (майже 2 роки) – має чіткий протокол обстеження і ведення хворих на ХМЛ.

Пацієнти та лікарі-гематологи дуже позитивно оцінюють таку перспективу. Крім того, повторюю, це дійсно ефективний, високоякісний препарат, з чітким регламентом обстеження та нагляду згідно протоколу.

Ще три роки тому я був майже у безвихідній ситуації, але, пройшовши через біль та відчай, побувавши в багатьох гематологічних клініках як України, так і інших європейських країн, пройшовши певний курс лікування препаратом Глівек, я зрозумів, як пацієнт і як лікар, що це єдина можливість у вирішенні цієї проблеми.

Особисто від себе та від імені 160 пацієнтів, які отримують це лікування – я хочу подякувати всім, хто сприяв нашому одужанню.

Ми є першими, хто свідомо застосував на собі це лікування і просимо Вас не відібрати надію ще у 2 600 (двох тисяч шістсот) пацієнтів на ХМЛ, майже половина з яких могла б лікуватися на пільгових умовах завдяки компанії «Новартіс Фарма в Україні», економічна і фінансова політика якої є прозорою у всьому світі.

Це компанія, яка не потребує реклами, але ж і Україна має докласти зусиль щодо цієї благородної справи, запровадивши державну програму фінансування та закупівлі цього препарату для безкоштовного лікування цієї тяжкої онкогематологічної проблеми, як це є у всіх цивілізованих  країнах світу.

Враховуючи вищезазначене, просимо вас якомога детальніше розібратися в цій ситуації і повірити тим, хто пройшов нелегкий шлях до одужання і дати надію іншим.

Щиро вдячний за розуміння. Маю надію на плідну співпрацю в подоланні всіх проблем в лікуванні хворих на хронічний мієлолейкоз.

 

З повагою Голова Всеукраїнської громадської організації «Асоціація хворих на хронічний мієлолейкоз «Осанна» Писаренко Віктор Миколайович

« к полному списку
Хто ми Програма «Право жити» Новини ПРО ХМЛ Про нас пишуть Контакти