Всеукраїнська громадська організація
« Асоціація хворих на хронічний мієлолейкоз «Осанна»

UARU
Хто ми Програма «Право жити» Новини ПРО ХМЛ Про нас пишуть Контакти
27.11.2009 | Информація по впровадженню програми «Право Жити»
Впровадження

Програма базується на договорі між компанією Новартіс та МОЗ України від 14 квітня 2008  і оновлена на підставі договора від 16 вересня 2008 року. Ціллю цієї програми є досягнення значного збільшення виживаності пацієнтів з ХМЛ завдяки впровадженню сучасних  стандартів лікування та діагностики.

Співробітниками міністерства охорони здоров'я спільно з обласними фахівцями складено реєстр пацієнтів з ХМЛ.

На 1 липня 2009 в Україні зареєстровано 1031 пацієнт з ХМЛ, з них 559 пацієнтів мають підтверджння диагнозу цитогенетичними та молекулярними методами.

На цей момент постійне лікування отримують 529 пацієнтів і у процессі включення в програму ще близько 30. Таким  чином  в 2009 році у програмі буде знаходитися на лікуванні близько 560 людей.

Середній вік пацієнтів, включених у программу, становить 43 роки. Більшість з них продовжують активну трудову діяльність.

467 пацієнтів не включені у програму і отримують лікування препаратами, мающими вкрай низьку ефективність у  порівнянні з препаратом іматініба мезілат.

Усі пацієнти, включенні в програму, проходять цитогенетичне дослідження у встановленому порядку згідно міжнародним стандартам. Матеріально-технична підтримка досліджень виконується компанією Новартіс. Результати моніторингу пацієнтів є найважливішою складовою для своєчасної коррекции дози та оптимізації результатів лікування, впливаючих на виживаність. По результатам досліджень проводиться оцінка ефективності лікування.


На підставі отриманих даних за перший рік впровадження програми «Право Жити» можна сказати, що у країні зроблено суттєвий прорив у лікуванні ХМЛ і впроваджуються загальносвітові стандарти лікування та діагностики цього захворювання, значно зросла кваліфікація лікарів-гематологів і поінформованість пацієнтів. Це дозволить у подальшому скоротити витрати на госпіталізацію, інвалідність. Програма сприяє поверненню пацієнтів до активної трудової діяльності, покращує якість їх життя, та життя їх сімей. З іншого боку програма є прикладом вдалого співробітництва компанії виробника та держави, скерованого на вирішення значущого соціального питання.


Забезпечення препаратами

З серпня 2009 року пацієнти отримували препарат, який був закуплений у рамках державного фінансування. Це доля МОЗ України, що становить 30% і покрываеє потребу в препараті до листопада 2009 року – лютого 2010 року (в залежності від області).

26 листопада 2010 року Кабінетом МіністрІв України присвоєно статус гуманітарної допомоги першій поставці від компанії Новартіс в размірі $ 1 603 600,0. Сьгодні, 27 листопада 2009 готовиться наказ МОЗ України на розподіл препаратів по регіонам України.

У грудні 2009 року планується друга поставка гуманітарної допомоги  $ 9 721 400, яка забезпечить препаратом всіх 560 пацієнтів до серпня 2010 року.

У лютому 2010 року буде здійснена гуманітарна поставка препарату нілотініб. Ця поставка буде здійснюватися також в рамках договору про наміри від 2009 року.

В цей момент в юридичний відділ МОЗ України подано на розгляд «Договір про наміри» на 2010 рік. У разі вдалої реалізації цього договору програму буде продовжено і буде забезпечено препаратами першої та другої лінії після серпня 2010 року.
« к полному списку
Хто ми Програма «Право жити» Новини ПРО ХМЛ Про нас пишуть Контакти